Historie Barcelona

Historie Barcelona

 

 

De rijke historie van de stad Barcelona

 

De plek waar nu Barcelona ligt heeft een rijke historie, en deze is terug te vinden in de stad met zijn vele oude gebouwen en ruïnes. Eeuwenlang is er gevochten om de macht.

Ontstaan en naamgeving

De eerste bewoners van de streek waar Barcelona  nu ligt waren de Laieatanen. Zij kwamen hier rond ongeveer 2000 v christus. Later, in 218 voor Christus, werd deze plek veroverd door de Romeinen en kreeg het verschillende namen, zoals  Barcino. Men denkt dat Barcelona een afgeleide is van verschillende namen die eerder werden gebruikt zoals Barcelino, en het Iberische Barkenon. 

Bloeitijd en opgaan in Spanje

Tot aan de 16e eeuw waren het gouden tijden voor Barcelona, met name te danken aan de goede ligging met de haven, en het feit dat Catalonië een redelijk zelfstandig gebied bleef in het spel tussen verschillende machten. Daarna volgde een keerpunt met politieke spanningen en onrust, en ontstonden achtereenvolgens de ¨Catalaanse Opstand¨ en de Spaanse successieoorlog, met als dieptepunt dat de Catalaanse troepen zich overgaven in 1714, na vele verliezen te hebben geleden. Dit was ook het definitieve einde van Catalonië als zelfstandig rijk.

In de 19e eeuw werd Barcelona opnieuw een belangrijk politiek, economisch en cultureel centrum met dank aan de industriële revolutie. Er werden nieuwe wijken gebouwd en Barcelona groeide weer als nooit tevoren.

 

Barcelona in de eerste helft van de twintigste eeuw

la pedrera barcelona

Toen in 1936 de Spaanse Burgeroorlog uitbrak werd Barcelona verschillende keren gebombardeerd, in het jaar 1939 werd Barcelona uiteindelijk veroverd door het nationalische leger van Francisco Franco, aan autonomie van Barcelona en Catalonie kwam een eind. En ook de Catalaanse taal werd afgeschaft.

Barcelona werd in de jaren daarna voornamelijk gebruikt als industriële stad, zonder dat de regenten er interesse in hadden om Barcelona te verfraaien.

 

Barcelona naar onze tijd

In de jaren 60, toen het toerisme op gang kwam, braken er weer betere tijden aan voor Barcelona op economisch gebied. En na het overlijden van dictator Franco in het jaar 1975 kwam er een einde aan 36 jaar onderdrukking en isolatie. Spanje kreeg een koning, en Barcelona kreeg weer de mogelijkheid om zich te ontwikkelen. De Catalaanse cultuur en taal mochten weer vrij worden gebruikt.

 

In 1986 werd bekend dat Barcelona de Olympische Spelen in 1992 mocht organiseren. Dit zou het begin zijn van een immense transformatie van de stad. Vele historische gebouwen werden gerestaureerd, het metronetwerk werd grondig aangepakt, en Barcelona kreeg zijn eigen stranden.