Openbaar vervoer

Openbaar vervoer

De volgende app  MOOVIT    kan je perfect helpen als je het openbaar vervoer wilt pakken in barcelona.

Het openbaar vervoer in Barcelona is perfect geregeld. De makkelijkste manier om je te verplaatsen is met de TMB ( Transport Metropolitans Barcelona). Vooral de metro is aan te raden als je je alleen in Barcelona wilt verplaatsen. Wil je naar een bestemming buiten Barcelona dan kun je goed de trein nemen.

METRO

Voordat je aan je reis begint is het wellicht handig om je alvast een beetje voor te bereiden hoe het metrostelsel loopt… Hieronder noem ik eerst alle metrolijnen, en zie je vervolgens de kaart. Niet schrikken: voor diegenen die nog nooit de metro hebben gebruikt leg ik daaronder even in ¨Jip-en-Janneketaal ¨ uit hoe het werkt.

  • L1 (rood): Hospital de Bellvitge – Fondo
  • L2 (paars): Paral·lel – Badalona/Pompeu Fabra
  • L3 (groen): Zona Universitària – Trinitat Nova
  • L4 (geel): Trinitat Nova – La Pau
  • L5 (donker blauw): Cornellà Centre – Vall d’Hebron
  • L9  Nord (oranje): La Sagrera – Can Zam
  • L9  Sud (oranje): Aeroport T1 – Zona Universitària
  • L10 (licht blauw): La Sagrera – Gorg
  • L11 (licht groen): Trinitat Nova – Can Cuiàs

Metrolijnen Barcelona (kaart)

Kijk eerst bij welk metrostation je in de buurt bent, dit kun je bekijken op je plattegrond ( M) .

Bedenk wat je eindbestemming is. Aan de hand van je eindbestemming kijk je welk metrostation het dichtst in de buurt ligt.

Het metrostelsel heeft verschillende lijnen (kleuren) en bij sommige station kun je overstappen op een andere lijn om op je bestemming te komen. Dit kun je zien op het overzicht van de metro waar de lijnen overlappen (wordt aangeven met een bolletje of langwerpig bolletje).

Elke lijn (kleur) heeft altijd 2 bestemmingen, een vertrek- en eindpunt, dus let goed op dat je in de goede richting de metro pakt. Bijvoorbeeld lijn 3 ,L3 (groene lijn) heeft als vertrek- en eindpunt de haltes “Zona Universitària” en “Trinitat Nova”.

Met je METROKAART ga je naar één van de poortjes. Pak de groene poortjes, de rode zijn de uitgangen.

Doe je kaart of pasje in het apparaat en je kaart zal worden afgestempeld. Vergeet niet je kaart er terug uit te nemen in geval van controle, dus houdt het kaartje bij je!

Heb je een 10-ritten kaart, dan kun je met meerdere personen deze kaart gebruiken. Ben je bijvoorbeeld met 3 personen dan moet je de kaart uiteraard wel 3 keer laten afstempelen. Ga dan om de beurt door de poortjes.

 

DIENSTREGELING METRO BARCELONA

De metro’s rijden van maandag tot en met donderdag,  van 5 uur ’s ochtends tot 12 uur ’s nachts, en vrijdag tot 2 uur ’s nachts. Op zaterdag en op feestdagen gaat de metro de gehele dag, vanaf 5 uur ’s ochtends, en dan de gehele nacht door. De wachttijden zijn uiteraard langer ’s nachts dan op een normale werkdag.

WAAR KOOP IK MIJN METROKAART BARCELONA ?

Je kaartje voor de tram, metro of bus kun je kopen bij de metrostations, tramstations of bij de tabakswinkels, de zogenaamde “Tabacs” door heel Barcelona. Er zijn diverse kaartjes aan te schaffen. Als je maar één of twee keer gebruik gaat maken van de metro is het te overwegen om een enkel kaartje te kopen, maar in de meeste gevallen is een 10 ritten kaart (T-10) het handigst, en daarbij door meerdere personen te gebruiken. Deze kost € 9,95.

TREINEN

Heb je een bestemming buiten Barcelona, of wil je naar Barcelona reizen met de trein, dan is dit goed mogelijk. De spoorweginfrastructuur in Spanje is goed geregeld. De nationale Spaanse spoorwegmaatschappij ( Renfe) regelt de treinen voor  regionale, middellange en lange afstandstreinen. Ook de AVE, de hogesnelheidstrein, valt hieronder.

Uiteraard moet je voor deze treinen aparte kaartjes kopen. De prijzen zijn in vergelijking met nederland niet hoog, met uitzondering van de AVE hogesnelheidslijn.

Voor meer info kun je kijken op de website van Renfe , je komt dan op de Engelse versie.

Als je op voorhand al weet wanneer je gaat reizen met de trein dan kunnen wij eventueel ook de kaartjes voor je verzorgen. Deze liggen dan klaar in het hotel of appartement van jouw boeking.

BUS

Een ander vervoermiddel dan de metro is de bus. Door de locale bevolking wordt ook hier veel gebruik van gemaakt. Het busnetwerk van Barcelona is zeer uitgebreid met ongeveer 2500 haltes. Klik hier voor een kaart

Toch nemen niet veel toeristen de bus. Wellicht omdat het wat meer zoekwerk vereist om te weten welke bus je moet nemen. Een groot voordeel van de bus is echter dat je bovengronds blijft, en dus meer van de stad kunt zien.

 

Je kan hetzelfde kaartje gebruiken voor de bus als voor de metro. Als je nog geen kaartje hebt, dan kun je bij de chauffeur alsnog eentje kopen. De kosten zijn € 2,15 per rit (het maakt dan niet uit waar wat je bestemming is).

DIENSTREGELING BUSSEN

De normale lijnbussen ( de rode bussen) rijden tussen overdag tussen 6:30 en 22:00 uur, daarna rijden de nachtbussen. Je kunt 24/7 een bus pakken. Je kan ervan uitgaan dat je overdag ongeveer elke 15 minuten een bus kan pakken op het traject dat je wilt. Daarnaast kun je ook bij de bushaltes de nodige informatie vinden op het (electronische) bord.

REGIONALE BUSSEN

Naast de de normale lijnbussen die in Barcelona rijden is er ook de mogelijkheid om een regionale bus te pakken naar bijgelegen dorpen en steden.

Vanaf het Estació del Nord ( vlakbij metro Arc del Triomf) rijden veel regionale, nationale en zelfs internationale bussen. Andere belangrijke instapplaaten zijn Sants Estació en Fabre i Puig.

TRAM

Het tramnetwerk is in Barcelona niet zo heel bekend, ook omdat er niet zo heel veel tramlijnen zijn. Toch is het ook een leuk alternatief om een gedeelte van de stad te verkennen via deze weg.Het voordeel van de tram is dat het minder druk en dus hectisch is en meestal zijn er voldoende zitplaatsen.

Mocht je in de buurt zijn van Villa Olimpica of  Parc Ciutadella dan is het bijvoorbeeld het overwegen waard om de tram te pakken richting het Forum. Op deze route kom je dan langs de Zoo, het nationaal theater, Torre Agbar en winkelcentrum Glories, en daarna pik je een gedeelte van de Diagonal mee tot aan het Forum, en winkelcentrum Diagonal Mar.

Op het metromap staan ook de tramhaltes aangegeven, T1 t/m T6