Veiligheid

Veiligheid

Barcelona is veilige stad. Maar net als alle andere grote steden heeft de stad te maken met criminaliteit, en dan met name kleine criminaliteit, zoals zakkenrollers, overvallers en oplichters, die hun best doen om andermans geld, telefoons, fotocamera’s, documenten en andere waardevolle bezittingen in bezit te krijgen. Soms gaan ze zeer sluw te werk, zodat je pas op een later tijdstip ontdekt bestolen te zijn.

Je gezond verstand gebruiken

Pas sowieso altijd op in mensenmassa’s. Vooral de metro, drukke winkelstraten, stations en de luchthaven zijn plekken waar de criminelen graag toeslaan. Zorg er eigenlijk vooral voor dat er weinig te stelen valt. Neem alleen geld mee wat je die dag nodig hebt en berg je overige geld en pasjes op in je hotelkamer of appartement. Probeer je geld zoveel mogelijk in afgesloten zakken te stoppen, het liefst aan je voorkant. Als je een handtas gebruikt zorg dan dat ze er niet ongemerkt in kunnen of hem van je lijf af kunnen rukken. Leg geen waardevolle spullen op een tafeltje weg (telefoon, zonnebril).

 

 

Ga ervan uit dat iemand die om wat voor reden dan ook contact met je zoekt, een dief kan zijn. Soms opereren ze alleen, maar vaak in groepjes. Afleiding is daarbij het kernwoord. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt aangesproken worden, men kan ‘per ongeluk’ tegen je aanbotsen of vallen, ze doen net of er vogelpoep op je kleren zit en helpen je bij het schoonmaken terwijl ze ondertussen je zakken leeghalen. Ze laten iets op de grond vallen, waardoor je afgeleid wordt, of zetten je gewoon klem met een groepje, bijvoorbeeld in de metro.

Tassen die op een stoel of op de grond staan zijn een makkelijk doel voor dieven: ze pakken je tas en rennen ervandoor. Tijdens het eten of drinken op een terras, bar of restaurant moet je dus altijd je tas tussen je benen of op je schoot houden en goed in de gaten houden. Zo kun je voorkomen dat je beroofd wordt.

Heb je plannen om naar het strand te gaan, dan is het aan te raden om bijvoorbeeld naar de stranden te gaan wat meer buiten het centrum, dus niet de stranden van Barceloneta of Villa Olimpica. Neem je toch iets waardevols mee, leg dit dan in je gezichtsveld en niet achter je rug zoals veel mensen doen.

Een aantal tips om zakkenrollen te voorkomen

  1. Laat alle waardevolle spullen achter in het hotel of appartement. Maak thuis een copie van je paspoort of ID in het geval je dit toch altijd bij je wilt hebben. Haal overbodige credit-cards en andere pasjes uit je portemonee.
  2. Maak een foto van je paspoort of ID en eventueel andere belangrijke documenten zoals reserveringnummers en tickets die je nodig kan hebben op vakantie, en stuur deze naar jezelf per mail, of bewaar het op een veilige virtuele plek.
  3. Wees op je hoede als je afgeleid wordt
  4. Vermijd vooral ´s nachts donkere en afgelegen steegjes
  5. Wees op je hoede bij het in- en uitstappen in de metro, vooral wanneer het druk is. Sta je vlakbij de deur in de metro zorg dan dat niemand op het laatste moment (voordat de deuren sluiten) nog snel je tas of koffer kan wegritsen.
  6. Leg je dure zonnebril of mobieltje niet op tafel als je op een terras zit waar veel publiek langsloopt: hij is zo weg.
  7. Stop geen waardevolle spullen in je achterzak of extra vakje van je rugzak.

Mocht er tóch iets gebeuren, doe dan altijd aangifte bij de politie (mossos d´Escuadra). Dit is om te beginnen al voor de verzekering belangrijk.

Waar kan ik terecht bij diefstal ?

In het centrum kun je 24 uur per dag terecht bij La Rambla 43 , Telefoon: +34 93 256 2430.

 

Voor klanten van VengaBarcelona zullen we altijd alle hulp bieden die nodig is.