Fietsen en wandelen in Barcelona

Fietsen in Barcelona

Een hele leuke en praktische manier om Barcelona te verkennen is met de fiets. Je komt relaxter, in een kortere tijd op de mooiste plekjes. Er komen gelukkig ook steeds meer fietspaden door de hele stad. De omgeving is over het algemeen vlak met hier en daar een heuveltje. Met een verkoelend briesje in je gezicht lekker door Barcelona biken is dus supergoed te doen. Heerlijk!
Het is wel opletten geblazen in het drukke verkeer van Barcelona. Er rijdt nog steeds veel verkeer kris kras door elkaar. Wij raden je dan ook aan om met een fietsgids op pad te gaan. Handig, leuk en veilig. Huur je een fiets en ga je zonder gids op pad, let dan heel goed op en fiets zoveel mogelijk op de fietspaden.

Fietsstad in de dop

Barcelona wil zoals meerdere Europese steden de auto´s beetje bij beetje weren uit het stadscentrum, onder andere om de CO2-uitstoot terug te brengen. Barcelona realiseert dan ook steeds meer fietsvoorzieningen. Als een extra stimulans voor de locals alsook voor de toeristen om lekker door deze geweldige stad te fietsen.
Ondanks dat je als Nederlander een geoefende fietser bent en nagenoeg op een fiets geboren, moet je toch erg goed opletten in Barcelona. De fietsstad in de dop heeft nog niet overal fietspaden en handige fietsoversteekplaatsen.

Hoe ziet een fietspad eruit?

De fietspaden in Barcelona zijn gemarkeerd met een witte fiets als symbool. Barcelona heeft ca. 300 km fietspaden en het netwerk wordt ieder jaar uitgebreider.

Fiets altijd op een fietspad

Zorg bij het fietsen in Barcelona dat je altijd op een fietspad rijdt. Kom je op een route of een weg waar geen fietspad is? Dan rijden de auto´s, scooters en vrachtwagens rakelings langs je. Het is verstandig om dan even met de fiets aan de hand over de stoep verder te gaan. Helaas word je dus als fietser nog niet altijd respectvol behandeld. Zelfs op de officiële fietspaden zal je fietstocht regelmatig verstoord kunnen worden door ¨blokkades¨. De fietspaden zijn namelijk ideaal om even de auto of vrachtwagen op te parkeren en dit doen de Barcelonezen dan ook massaal.
Wat ook nog weleens wil voorkomen is dat het fietspad ineens ophoudt. Je zult dan zelf je route verder moeten uitstippelen. Je kunt dus al fietser (zonder gids) af en toe een aantal obstakels onderweg tegenkomen.

Zet je huurfiets goed op slot

Even een pauze nodig van al het fietsen? Zorg dat je je huurfiets, met de bijgeleverde sloten, aan een fietsenrek bevestigd. Deze speciale fietsenrekken vind je door heel de stad. Soms zijn barretjes zo fietsvriendelijk, dat je gewoon je fiets mee naar binnen kunt nemen. Hoe handig is dat?!

Fietsen huren

Net als in Nederland hebben de Barcelonezen ook de mogelijkheid om zich met een leenfiets door de stad te verplaatsen. Deze huurfietsen herken je aan hun rood-witte uiterlijk. Met een abonnement kunnen de locals door heel Barcelona fietsen. Deze zijn niet voor toeristen te huur. Toeristen kunnen alleen fietsen huren bij de fietsverhuurbedrijven.

Een fietstour met Venga!Barcelona

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om zelf met de fiets op pad te gaan, maar wij maken je fietstocht een stuk leuker. Ga je met ons op pad, dan hoef je je nergens druk om te maken. Niet over de fietsroute, de veiligheid, de fietspaden of de bezienswaardigheden. Zorgeloos door Barcelona fietsen! Wij weten de weg en brengen je veilig, via de leukste fietsroutes, naar de meest bijzondere en ludieke plekjes van Barcelona. Als je kiest voor één van onze tours dan maken wij uiteraard alleen gebruik van de officiële fietspaden en kom je onderweg niet voor verrassingen te staan.
Wij vinden het altijd erg gezellig om met een leuke club de stad te verkennen. De sfeer zit er altijd goed in. Echt een leuke activiteit! Heb je interesse in een professionele fietstour door Barcelona? Informeer dan nu! 

Onze fietstours in Barcelona

 

Als aanvulling op een fietstocht, kun je al wandelend Barcelona nog verder ontdekken.

Wandelen in Barcelona


Ook lopend kun je natuurlijk prima Barcelona verkennen. Lekker slenteren door alle straatjes, genieten van al het moois om je heen met af en toe een fotomomentje.
En zijn je benen en voeten moe van de stadswandeling? Je komt onderweg genoeg terrasjes tegen om even onder het genot van een hapje en een drankje op adem te komen.
Wil je echt alles van de stad zien? Pak dan een taxi of neem het openbaar vervoer naar een andere wijk en ga vervolgens te voet verder op verkenning. Een prima combinatie.

Wandeltips voor Barcelona

Graag geven wij je nog een aantal wandeltips mee.

Barcelona ligt tussen de zee en de bergen. In bepaalde straten zie je de bergen in de verte. Handig om je richting te bepalen. Een leuk weetje…Locals maken gebruiken van de aanduiding “mar”(zee) of “montana”(berg) als ze in een bepaalde straat afspreken. De straten zijn vaak groot en druk, maar op deze manier staan ze allebei meteen aan de goede zijde van de straat.

Een groot gedeelte van de stad ligt relatief vlak. Maar bepaalde wijken zoals Gracia of Horta liggen hoger. Je beenspieren worden op de proef gesteld. Ben je fit en goed ter been? Dan zullen deze kuitenbijters je zeker geen problemen opleveren.

In Barcelona ligt ook nog een labyrint verstopt. Hier kun je het beste met het openbaar vervoer naartoe. Informeer van tevoren of de poorten open zijn. Deze kunnen vanwege onderhoudswerkzaamheden in het laagseizoen nog weleens gesloten zijn.

Ben je een hardloper en wil je tijdens je verblijf in volle vaart de boel verkennen? Op de boulevard tussen Hotel W en het Forum, Parc de la Ciudadella, de Diagonal de Mar zijn er uitstekende opties om de nodige calorieën te verbranden.

Wandelroutes Venga!Barcelona
Op aanvraag hebben we voor onze gasten een aantal mooie wandelroutes. Vanzelfsprekend maken wij ook graag een leuke wandelroute voor je op maat.

Tibidabo in het Parc de Collserola 

Na een bezoek aan de kerk met uitzicht over de hele stad, kun je daarna de omringende bossen verkennen. Vanaf hier wandel je in een paar uurtjes terug naar Barcelona. Verstandig om dan wel een rugzak met eten en drinken mee te nemen! Onderweg zul je geregeld hardlopers en mountainbikers tegenkomen.

Berg Montserrat

Mocht je meer tijd hebben tijdens je bezoek, dan is een uitstapje naar de heilige berg Montserrat echt een aanrader. De berg zie je met helder weer soms vanuit het vliegtuig.

Groen in Barcelona
Er komt gelukkig steeds meer groen in Barcelona. Dit is niet alleen te zien in de diverse parken van de stad, maar ook Barcelonezen versieren hun balkons steeds vaker met planten en bloemen. Werp af en toe eens een blik naar boven tijdens het wandelen, dat is echt de moeite waard.

Zin in een wandeling in een natuurrijke omgeving? Bezoek dan één van de eerdergenoemde locaties.

Pyreneeën
Heb je een langere vakantie gepland in Barcelona? Dan moet je echt de Pyreneeën bezoeken. Al dan niet om eens lekker te skiën of snowboarden.

Veilig fietsen en wandelen in Barcelona
Of je nu gaat fietsen of wandelen door Barcelona, let altijd goed op!
Kijk zelf goed bij het oversteken. De straten zijn vaak heel druk met veel verkeer. Het verkeer rijdt ook stevig door. Volg dus nooit, zonder eerst zelf te hebben gekeken, een ander bij het oversteken. Gebruik je eigen oren en ogen. Locals hebben namelijk vaak de neiging om nog snel even over te steken, terwijl het stoplicht rood is.


Tegenwoordig zijn de elektrische fietsen en elektrische steps populair. Ze komen vaak vanuit twee richtingen, ook al is er sprake van éénrichtingsverkeer. Extra gevaarlijk omdat je ze vaak niet hoort aankomen mede door het vele lawaai van de stad. Houdt hier dus rekening mee.

Barcelona is heel goed met de fiets of benenwagen te verkennen, maar let altijd goed op.
Wil je veel zien in een relatief korte tijd? Geen zin in beslommeringen, een hoop geregel en onzekerheid? Kies dan voor onze fietstour.  Zorgeloos genieten van prachtig Barcelona!