Eten en drinken in Barcelona

Eten en drinken in Barcelona

Tijdens je verblijf in Barcelona moet er natuurlijk ook lekker gegeten en gedronken worden. In Barcelona totaal geen probleem. Er zijn legio mogelijkheden om de inwendige mens te verwennen. Culinair genieten van de Mediterrane keuken. Voor iedere fijnproever wat wils.
Ook met een grote groep eten in Barcelona is geen probleem.

De lunch is een belangrijke maaltijd 

Barcelonezen (Spanjaarden) kennen een hele andere eetcultuur dan Nederlanders.
Zo nemen de Spanjaarden echt de tijd om te lunchen. Een erg belangrijke en uitgebreide maaltijd. Je hebt het vast ook weleens gezien. Zo’n gezellig tafereel waarbij een grote Spaanse familie aan één tafel, druk pratend zit te eten en drinken met elkaar.
Ook de tijdstippen waarop zij eten zijn heel anders dan in Nederland. Ben je een paar dagen in Barcelona, dan zul je merken dat je je al snel aanpast aan hun eetpatroon.

Catalaans eetparadijs

Het eten in Barcelona is bijna altijd goed. Een Catalaans eetparadijs met producten vers uit de zee of rechtstreeks uit de Pyreneeën. De menukaart is vaak alleen in het Catelaans of Spaans. Het kan dus soms een verrassing zijn wat je op je bord krijgt. Google translate kan je al een eind op weg helpen, maat meestal spreekt de bediening ook wel een beetje Engels.
Even geen zin in culinaire hoogstandjes? Alle Amerikaanse ketens zijn vanzelfsprekend ook in Barcelona aanwezig.
Graag geven wij je tips over goede restaurants en tapasbars. Wij denken met onze vakantiegast mee. Ben je op pad in Barcelona en op zoek naar een leuke eetgelegenheid? App ons even en dan zoeken wij in jouw omgeving naar een goed restaurant. Eventueel kunnen wij ook voor je reserveren. Maar hierover straks meer.

Het ontbijt

Scoor net als de locals een ontbijtje op één van de vele terrassen in de stad. Een croissantje of mini-broodje met een goede kop koffie; een cortado óf café con leche. Een perfect begin van de dag. Lekker, goedkoop en met voldoende energie ga je de stad verkennen.
Ben je meer van een uitgebreid ontbijt? Ook hiervoor kun je overal terecht. Vaak is er keuze uit een aantal ontbijtmenu’s, maar ook à la carte is geen probleem.
Kijk niet gek op als er ineens een fles wijn op tafel wordt gezet. No worries, komt allemaal goed!

De lunch

Zoals al eerder gezegd is de lunch nog steeds erg belangrijk voor de Spanjaard. Zij lunchen tussen 13:00 en 16:00 uur. Al zie je in parken ook redelijk vaak Barcelonezen met hun plastic bakje (tupperware) een snellere en goedkopere variant nuttigen. Of ze lunchen in de bedrijfskantine.
Voor een lunch kun je terecht in heel veel kleine restaurantjes. Voor rond de € 12,- heb je al een heerlijk 3 gangenmenu met een voor -, hoofd- en nagerecht, inclusief een drankje en wat brood. Opvallend is dat er meestal een patroon in de menu’s zit. Zo staat er bijvoorbeeld bijna altijd op donderdag paella als hoofdgerecht op de kaart.

Voor het nagerecht heb je vaak de keuze uit zoete lekkernijen zoals bijvoorbeeld een taartje, pudding of fruit. Niet altijd staan de nagerechten op de menukaart, maar worden aan tafel meegedeeld. Zit je helemaal vol? Je kunt natuurlijk ook gewoon voor een goede kop koffie gaan.

De tapas

Vanaf een uurtje of 19:00 is het tijd voor tapas met een borrel. Lekkere tapas eten is een traditie binnen de Spaanse eetcultuur, een genietmomentje na het werk. Een bonte verzameling van mensen staat gezellig een hapje en een drankje te doen bij een sfeervol barretje.
De heerlijke kleurrijke hapjes, op de toog van de bar staan klaar om gegeten te worden.
Schrik niet van het lawaai want Spanjaarden houden wel van wat verbale gezelligheid.

Tapasbars in Barcelona

Tapas eten in Barcelona moet je gedaan hebben. In de vele barretjes kun je vaak aan de toog hangen. Je kunt hier wachten op een tafeltje of gewoon lekker blijven staan tussen de witte servetjes en de houten prikkertjes op de grond.
Bestel een paar schaaltjes en deel met je tafelgenoten. Zijn de schaaltjes leeg en heb je nog trek, dan bestel je er nog een paar. Sta je lekker aan de bar, dan kun je zelf je tapas kiezen en pakken.
Bewaar je ‘prikkers’ en ze weten precies hoeveel je hebt gegeten. Even de ‘prikkers’ tellen en klaar.

Onze favoriete Tapasbars in Barcelona


Het diner

Het avondeten wordt meestal tussen 21:00 en 23:00 uur genuttigd. Voornamelijk in de zomer is dit luchtig. Restaurants zijn eigenlijk altijd wel open, maar voor een echte gezellige avond kun je beter de Spaanse eettijden aanhouden.

Restaurants in Barcelona

Er is een grote keuze aan restaurants in Barcelona. Niet alleen qua locatie en inrichting, maar ook het soort gasten en type menukaart kan erg verschillen. En dat maakt uit eten gaan in Barcelona juist zo leuk. Graag helpen wij je bij je keuze.
Denk je heerlijk in een leeg restaurant te gaan eten? Hou er dan rekening mee dat het binnen de kortste keren helemaal kan vollopen.
Zijn er een aantal tafeltjes leeg naast jouw tafel? Dan kan het zomaar zijn dat er een aantal Spanjaarden naast je komt zitten. Schrik niet, ze willen niet je tas stelen, maar ze zoeken gewoon de gezelligheid op. Als jij kiest om ergens te gaan zitten, dan zal dat wel goed zijn en dan willen ze daar graag bij zijn.

Onze favoriete Restaurants in Barcelona


Advies op maat

Wanneer je een reis boekt bij Venga!barcelona helpen wij je graag bij je zoektocht naar de juiste eetgelegenheid. Er is zoveel keuze. Wij houden rekening met de eisen en wensen van het reisgezelschap, maar ook met jullie reisschema.
Zijn jullie op een bepaalde dag en tijd op een locatie en moet er gegeten worden? Dan kijken wij of er op dat moment iets leuks in de buurt is. Met Google maps in combinatie met Whatsapp helpen wij je eenvoudig aan de perfecte lunch-, tapas- of dinerlocatie. Eventueel maken wij (indien mogelijk) ook een reservering voor je. Leuk en superhandig zo’n personal assistant!

Foodtrucks

Ook in Spanje, net als in andere delen van Europa, zijn de foodtrucks met bijbehorende festivals een groot succes. Hier kun je, soms tegen een kleine entree-vergoeding, genieten van het heerlijke streetfood. Met als extra traktatie een (muziek)optreden. Vanzelfsprekend brengen wij je op de hoogte van eventuele (food) festivals tijdens je verblijf in Barcelona.

Seizoensgebonden producten

Barcelona en omgeving kent een grote hoeveelheid seizoensgebonden producten. Ieder seizoen zijn er specifieke ingrediënten beschikbaar. Restaurants passen, net zoals in Nederland, hun menu hierop aan.
In februari en maart zijn er de calçots (jonge preitjes) die in grote getale vrolijk uit de vruchtbare Catalaanse bodem komen. Er zijn zelfs dorpen, zoals Valls, waar traditioneel in een speciaal weekend de calçots op enorme roosters midden op straat worden bereid.
Oktober en november zijn de kastanje-maanden. Ook laten de meeste eetbare paddenstoelen zich in deze maanden zien. Eet deze paddenstoelen alleen in de restaurants of bij mensen die weten wat ze plukken!

Wat zijn de prijzen om uit eten te gaan in Barcelona 

Ga je uit eten in Barcelona dan zul je merken dat de prijzen een stuk lager liggen dan in Nederland of elders in Europa. Voor  20,- per persoon kun je al heel uitgebreid en lekker eten. Wil je meer op chique eten, dan ben je zo’n  25,- tot  30,- per persoon kwijt. Bij een sterrenrestaurant ben je ook in Spanje al snel een paar honderd euro kwijt. Al eerder vertelden wij dat je doordeweeks bij de meeste restaurants kan genieten van een driegangen-lunch voor ongeveer  10,- per persoon.
Nu snap je meteen waarom de Spanjaarden niet zo vaak thuis eten. Eten buiten de deur is relaxt, gezellig, lekker en niet duur.