Barcelona, Spain

Historie Barcelona

Barcelona heeft een rijke historie die eeuwenlang teruggaat. De sfeer van weleer proef je door de gehele stad. Prachtige en statige oude gebouwen en ruïnes kenmerken het karakter van deze sfeervolle stad. Keer op keer ga je terug in de tijd en waan je je weer even in het Barcelona van vroeger. De aantrekkingskracht van Barcelona en zijn omgeving is groot. Tijdens een bezoek aan de stad begrijp je meteen waarom er hier eeuwenlang is gevochten om de macht.

Het ontstaan van Barcelona

Barcelona kent een roerige geschiedenis. Rond 2000 voor Christus vestigden de Laieatanen, als eerste bewoners zich in het gebied ‘Barcelona’. Toen in 218 voor Christus de Romeinen de stad veroverden kwam Barcelona tot ontwikkeling. Niet alleen werd de stad een Romeinse legerbasis, maar ook een belangrijke tussenstop voor de handelsroutes van de Romeinen. De grote aantrekkingskracht, door zijn ligging aan zee, maakte het gebied door de eeuwen heen het doelwit van veroveringen. De verschillende bezetters  van het gebied gaven ‘Barcelona’ ieder hun eigen naam. De locatie kreeg eerder onder andere de naam Barcino, Barcelino en Barkenon. Vermoedelijk is uit deze verschillende varianten uiteindelijk de naam Barcelona uit ontstaan.

De groei van Barcelona tot de twintigste eeuw

Tot aan de 16e eeuw floreerde Barcelona. Het kon niet op. Vanzelfsprekend speelde hierbij de goede ligging van de haven een grote rol. Daarnaast bleef Catalonië, ondanks het spel tussen verschillende machten, een redelijk zelfstandig gebied. Met alle voordelen van dien.
Echter in de 16e eeuw kwam het kantelpunt. Politieke spanningen en onrust ontstonden. Gevolgd door de ‘Catalaanse Opstand’ en de Spaanse successieoorlog. Vele mensen verloren hun leven en in 1714 gaven de Catalaanse troepen zich gewonnen. Een enorm dieptepunt. Het definitieve einde van Catalonië als zelfstandig rijk was een feit. Magere eeuwen volgden voor Barcelona.
Vanaf de 19e eeuw zat Barcelona weer in de lift en werd een stad met betekenis. Dankzij de Industriële Revolutie werd de handelsstad opnieuw een belangrijk politiek, economisch en cultureel centrum. Nieuwe wijken ontstonden en Barcelona groeide weer als nooit tevoren.
Rond 1900 ontwierp de Catalaanse architect Antoni Gaudí markante gebouwen in Barcelona, waarvan de Sagrada Familia wel zijn meest bekende masterpiece is. Zijn opvallende bouwwerken, in de organische stijl,  staan door heel Barcelona en nabije omgeving. De Antoni Gaudí art is terug te vinden in: Parque Güell, Palacio Güell, Casa Vicens, de gevel en crypte van de Sagrada Familia, Casa Batlló en de Crypte van Colonia Güell. Absoluut een must om tijdens een bezoek aan Barcelona te bekijken.

Barcelona en Francisco Franco

Tijdens Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) werd Barcelona verschillende keren gebombardeerd.
In 1939 werd Barcelona veroverd door het conservatieve nationalistische leger van Francisco Franco. De democratische regering sneuvelde en aan de autonomie van Barcelona en Catalonië kwam een eind. Het Catalaans werd een verboden streektaal. Duizenden linkse Spanjaarden vluchtten naar Zuid-Frankrijk voor de dictatuur van Francisco Franco.
In de jaren die daarop volgde had Barcelona voornamelijk de rol als industriële stad. Franco en de zijnen toonden geen interesse om de stad te verfraaien. De ontwikkeling van Barcelona stond stil.

Barcelona vanaf de jaren 60

Begin jaren ’60 is het prille begin van het toerisme in Catalonië. Met betere tijden voor Barcelona op economisch gebied.
Na het overlijden van dictator Franco in 1975, kwam er een einde aan 36 jaar onderdrukking en isolatie. Spanje kreeg een koning en sindsdien leven de Catalanen in Catalonië weer trots volgens hun eigen cultuur. Eindelijk kan men weer openlijk Catalaans spreken. Barcelona is vanaf die tijd weer ‘vrij’. Liever zouden de Catalanen volledig onafhankelijk zijn. Men voelt zich in Barcelona veel meer Catalaan dan Spanjaard. Wie door de straten van Barcelona loopt zal vaker Catalaans dan Spaans om zich heen horen. Ook wappert aan vele schilderachtige geveltjes en karakteristieke balkons in de stad de Catalaanse vlag. De Spaanse vlag hangt alleen bij overheidsgebouwen.
Wat de inwoners van Barcelona betreft ben je als toerist dan ook vooral te gast in het prachtige Catalonië.
De stad heeft zich vanaf de jaren ‘60 in rap tempo ontwikkeld. Met zijn topligging aan zee, de mooie natuurgebieden in het achterland en de welbekende monumentale gebouwen wisselen natuur en cultuur zich af. De aantrekkingskracht op de toeristen groeide snel.

De Olympische Spelen in Barcelona

In 1986 werd bekend dat Barcelona de Olympische Spelen in 1992 mocht organiseren. Het startschot van een immense transformatie van de stad. Vele historische gebouwen werden gerestaureerd, achterstandswijken kregen een facelift, de volledige infrastructuur waaronder het metronetwerk werd grondig aangepakt én Barcelona kreeg zelfs eigen stranden.

Van 25 juli tot 9 augustus 1992 was Barcelona volledig ondergedompeld in de Olympische sferen.
Meer dan 9.000 atleten van 169 nationale comités deden aan de Spelen mee. De openingsceremonie vond plaats in het vernieuwde Olympisch Stadion van Montjuïc. Oorspronkelijk aangelegd voor de Wereldtentoonstelling van 1929. Het stadion werd volledig gestript (eigenlijk alleen de gevel bleef staan) en verder compleet gerenoveerd.
Rondom het stadion ontstond de ‘Anella Olímpica’, de Olympische Ring met diverse sportcomplexen. Van hockeyvelden tot schoonspringzwembaden. Naast de Olympische haven en het sportcentrum van Espanya Industrial verderop in de stad, werden ook buiten het centrum van Barcelona nog verschillende sportvoorzieningen gebouwd.
Het Olympisch stadion staat op de berg Montjuic waar ook veel sportacomodaties, musea en parken zijn.

Het Olympisch dorp (Villa Olímpica)

Het Villa Olímpica lijkt in niets meer op de troosteloze omgeving van voor de periode van de Olympische Spelen.

De nieuwe rondweg (Ronda Litoral) zorgt voor een goede ontsluiting van de stad. De bouw van de appartementencomplexen, shoppingcenters, sportcomplexen en allerlei andere voorzieningen, destijds gebouwd voor de grote stroom sporters en bezoekers, maken de locatie erg geliefd. Ook de nieuwe aangelegde Olympische Haven, is populair door zijn vele hippe restaurants, moderne en goed uitgeruste hotels en knusse barretjes.

Kom naar Barcelona

Ook benieuwd naar de rijke historie van deze prachtige stad? Barcelona is cultuur, voetbal, Villa Olympica, een dagje strand en nog veel meer. Met als beloning na een lange dag vol bijzondere indrukken, neerploffen op één van de gezellige terrassen. Napraten met een goed glas wijn en een paar heerlijke pinchos. Dat klinkt toch super!

Ook zo enthousiast over deze fantastische stad? Graag informeren wij je over een passende accommodatie, een leuke sightseeing en/of bijbehorende sportieve activiteiten. Wij stellen voor jou graag een reis op maat samen! Met persoonlijk contact en één aanspreekpunt nemen wij je alles uit handen. Wel zo handig. Zorgeloos genieten van de perfecte stedentrip. VengaBarcelona.

Een Barcelona reis organiseren?
Gaan we regelen!

×
Stel je vraag direct aan de gids
×