Openbaar vervoer in Barcelona

Het openbaar vervoer in Barcelona is zeer uitgebreid en goed onderhouden. Met een uitgebreid metronetwerk, verschillende stadsbussen en trams kun je perfect door Barcelona reizen.
In vergelijking met Nederland is het openbaar vervoer in Barcelona een stuk goedkoper. Vooral met de metro. De makkelijkste en meest uitgebreide vervoerder in Barcelona is de TMB (Transport Metropolitans Barcelona).
Pak de trein wanneer je naar een bestemming buiten Barcelona wilt.
De app MOOVIT kan je perfect helpen als je het openbaar vervoer wilt pakken in Barcelona. Een gratis app voor alle vervoersmogelijkheden in de stad. Trein, metro, bus en fiets. Erg handig!

Advies over openbaar vervoer
Boek je bij VengaBarcelona? Dan bespreken wij van tevoren met jou de mogelijkheden van het openbaar vervoer in Barcelona. Hoe werkt het, welke kaarten zijn er? Afhankelijk van jouw reisprogramma zoeken wij dan de meest geschikte vervoerder(s).
Er worden op internet heel veel verschillende openbaar vervoerskaarten aangeboden. Deze zijn soms totaal niet van toepassing op jouw vervoerswensen en zonde van de gemaakte kosten.
Graag helpen wij je bij het maken van de juiste keuze(s).

Vervoer van de luchthaven

Kom je met het vliegtuig naar Barcelona? Dan halen wij je als onze gast, persoonlijk op van de luchthaven en brengen je aan het eind van je verblijf ook weer terug. Luxe toch?

Reizen met de metro
Om je voorbereid op reis te laten gaan, willen wij je graag al wegwijs maken in het metrostelsel in Barcelona. Heb jij nog nooit met de metro gereisd? Geen paniek, wij leggen het systeem duidelijk uit.

Welke metrolijnen zijn er allemaal?
Er zijn 11 verschillende metrolijnen, met ieder hun eigen kleur.
L1 (rood): Hospital de Bellvitge – Fondo
L2 (paars): Paral·lel – Badalona/Pompeu Fabra
L3 (groen): Zona Universitària – Trinitat Nova
L4 (geel): Trinitat Nova – La Pau
L5 (donker blauw): Cornellà Centre – Vall d’Hebron
L9  Nord (oranje): La Sagrera – Can Zam
L9  Sud (oranje): Aeroport T1 – Zona Universitària
L10 (licht blauw): La Sagrera – Gorg
L11 (licht groen): Trinitat Nova – Can Cuiàs

Metrokaart Barcelona
Op deze kaart zie je alle metrolijnen (en kleuren) en metrostations staan.

De kaart downloaden

Welke metro heb je nodig?

  1. Kijk bij welk metrostation je in de buurt bent, dit kun je zien op de metrokaart. (M).
  2. Bedenk je eindbestemming en bepaal welk metrostation zich het dichtst in de buurt bevindt.
  3. Het metrostelsel heeft dus verschillende lijnen (kleuren). Bij sommige metrostations kun je overstappen op een andere lijn om je bestemming te bereiken. Op de metrokaart is duidelijk zichtbaar waar de verschillende lijnen elkaar eventueel overlappen. Dit wordt aangeven met een bolletje of langwerpig bolletje.
  4. Elke lijn (kleur) heeft altijd twee bestemmingen; een vertrek- en eindpunt. Let dus goed op dat je in de juiste richting de metro pakt. Bijvoorbeeld lijn 3, L3 (groene lijn) heeft als vertrek- en eindpunt de haltes “Zona Universitària” en “Trinitat Nova”.
  5. Met je metrokaart loop je naar één van de poortjes die je toegang verstrekken tot de metro. Pak de groene poortjes, de rode zijn de uitgangen.
  6. Doe je metrokaart (of pasje) in het apparaat bij het poortje en je kaart wordt afgestempeld. Vergeet niet je kaart er terug uit te nemen in geval van controle. Houdt het kaartje bij je!


Dienstregeling metro Barcelona

Ben je in Barcelona dan is het natuurlijk wel handig om te weten wanneer de metro’s rijden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Maandag tot en met donderdag:  van 05:00 uur tot 24:00 uur
Vrijdag: van 05:00 uur tot 02:00 uur
Zaterdag: 02:00 uur tot 24:00 uur
Zondag: de gehele dag van 00:00 uur tot 00:00 uur
Dag voor feestdag: 05:00 uur tot 02:00 uur
Feestdag: 05:00 uur tot 24:00 uur
De wachttijden zijn uiteraard ’s nachts langer dan op een normale werkdag.

Metrokaartje kopen
Je kaartje voor de tram, metro of bus kun je kopen bij de metrostations, tramstations of bij de tabakswinkels, de zogenaamde “Tabacs” door heel Barcelona.
Je hebt de keuze uit diverse kaartjes. Ben je van plan om maar één of twee keer met de metro te gaan? Koop dan een enkel kaartje. Ben je voor maar één dag in Barcelona? Maak dan gebruik van een dagkaart (T-Dia). In alle andere gevallen is het voordeliger om een 10-rittenkaart (T-Casual) te kopen. Deze gebruik je dan met meerdere personen.  Zo’n kaart kost € 11,35.

Reizen met de bus
Naast de metro wordt er door de lokale bevolking ook veelvuldig gebruik gemaakt van de bus. Het busnetwerk van Barcelona is zeer uitgebreid met ongeveer 2500 haltes. Dit is waarschijnlijk één van de redenen waarom toeristen niet zo vaak met de bus reizen. Het is een ware puzzel om de juiste bus te vinden.

Een groot voordeel van de bus is wel dat je bovengronds blijft en dus onderweg veel meer van de stad kunt zien.

Buskaart kopen
Voor de bus gebruik je hetzelfde kaartje als voor de metro. Als je nog geen kaartje hebt, dan kun je deze bij de chauffeur alsnog kopen. De kosten zijn € 2,40 per rit. Een vaste prijs. Het maakt dus niet uit naar welke bestemming je reist.

Dienstregeling normale bussen
De normale lijnbussen (rode bussen) rijden tussen 6:30 uur en 22:00 uur. Na 22:00 uur rijden er nachtbussen. Je kunt dus 24/7 een bus pakken.
Overdag komt er ongeveer elke 15 minuten een bus op het traject dat je wilt.
Aanvullende informatie over de dienstregeling vind je op het elektronisch bord naast de bushalte.

Regionale bussen
Naast de normale lijnbussen, is er in Barcelona ook de mogelijkheid om met een regionale bus naar dichtbij gelegen dorpen en steden te reizen.
Vanaf het Estació del Nord ( vlakbij metro Arc del Triomf) rijden veel regionale, nationale en zelfs internationale bussen. Andere belangrijke instapplaaten zijn Sants Estació en Fabre i Puig

Reizen met de tram
Het tramnetwerk is in Barcelona is nog niet zo uitgebreid; er zijn nog niet zoveel tramlijnen.
Het is wel een leuk alternatief om op deze manier een gedeelte van de stad te verkennen. Met als voordeel dat het minder druk, dus hectisch is en er meestal voldoende zitplaatsen zijn.

Ben je in de buurt van Villa Olimpica of Parc Ciutadella? Pak dan eens de tram richting het Forum. Met de tram kom je dan langs de Zoo, het Nationaal theater, Torre Agbar en winkelcentrum Glories. Daarna pik je een gedeelte van de Diagonal mee tot aan het Forum, en winkelcentrum Diagonal Mar. Erg leuk, echt de moeite waard!
Op de metrokaart staan ook de tramhaltes aangegeven, T1 t/m T6.

Reizen per trein
Ben je van plan om met de trein naar Barcelona te gaan? Goed plan, want de spoorweginfrastructuur in Spanje is perfect. Ook wanneer je vanuit Barcelona naar een andere bestemming wilt reizen, kan de trein je naar allerlei locaties brengen.
De nationale Spaanse spoorwegmaatschappij (Renfe) verzorgt de regionale, middellange en lange afstandstreinen. Ook de AVE, de hogesnelheidstrein, valt hieronder.

Treinkaartje kopen
Uiteraard moet je voor reizen met de trein een kaartje kopen. De prijzen liggen een stuk lager dan in Nederland, met uitzondering van de AVE hogesnelheidslijn.
Kijk voor meer info op de website van Renfe 

Treinkaartje bij Venga!Barcelona
Weet je van tevoren al wanneer je gaat reizen met de trein? Dan kunnen wij ook alvast de kaartjes voor je regelen. Deze liggen dan klaar in het hotel of appartement van jouw boeking.

Een Barcelona reis organiseren?
Gaan we regelen!