Veiligheid Barcelona

Hoe staat het met veiligheid in Barcelona? Jazeker, je moet als toerist wel gewoon je verstand gebruiken. Zo kun je van een zorgeloze vakantie of stedentrip genieten. Net als in andere grote steden is er wél kleine criminaliteit in de stad. Zakkenrollers, overvallers en oplichters proberen op onbewaakte momenten in grote massa’s of op afgelegen plekken hun slag te slaan. Zij proberen bij de toeristen geld, telefoons, fotocamera’s, documenten en andere waardevolle bezittingen te ontvreemden. Door hun sluwe werkwijze heb je vaak pas op een later tijdstip in de gaten dat je bent opgelicht. Bent u toch het bestolen? 

Zakkenrollers en dieven in Barcelona

Zakkenrollers slaan altijd in een onbewaakt moment toe. Wees op je hoede bij een grote publiekstrekker. Sta je in de rij voor de entree van de Sagrada Familia, loop je ontspannen te slenteren op de altijd drukke Ramblas, sta je dicht op elkaar in de metro of lig je alleen op het strand. In een onbewaakt moment kun je zomaar beroofd zijn. Ook wanneer je op afgelegen plaatsen komt, wees dan op je hoede! Het is in een split second gebeurd. Wat een domper van je vakantie.

Wees alert op zakkenrollers

Geef de zakkenrollers in Barcelona geen kans. Zorg dat er weinig te stelen valt. Neem alleen geld en pasjes mee die je die dag echt nodig hebt. Berg je overige geld en pasjes veilig in je hotelkamer of appartement op. Probeer je geld, pasjes en identiteitsbewijs zoveel mogelijk in afgesloten zakken te stoppen. Bij voorkeur dicht op je lichaam aan de voorkant van je lijf. Gebruik je een handtas? Zorg dan dat er niet ongemerkt een hand in je tas kan glippen óf dat hij makkelijk van je hals of uit je hand kan worden gerukt.
En ga je op een terras, in een bar of restaurant zitten? Leg geen waardevolle spullen op het tafeltje zoals je portemonnee, smartphone of designer zonnebril.

Tassen die op een stoel of op de grond staan zijn ook gemakkelijk mee te grissen. Zet deze dus altijd tussen je benen of op schoot en verlies de tas niet uit het oog.

Spreekt iemand je zomaar aan? Ga er dan in eerste instantie vanuit dat hij/zij geen goede bedoelingen heeft. Soms opereren de zakkenrollers alleen, maar ze zijn ook vaak met een aantal “collega’s” op pad. Afleiding is daarbij het kernwoord. Ze pakken het op allerlei vindingrijke manieren aan. Iemand spreekt je aan, maar er kan ook ‘per ongeluk’ iemand tegen je aan botsen of vallen. Ook een welbekende truc is dat ze doen alsof er vogelpoep op je kleren zit en behulpzaam als ze zijn, maken ze je kleding wel even schoon. Wat aardig denk je dan, maar ondertussen zijn je zakken leeggeroofd.

Om je af te leiden, laten de dieven iets vallen. Jij helpt bij het oprapen, of kijkt wat er gebeurt. Dan slaan ze toe.

En sta je in de metro? Dan kun je ineens klem worden gezet door een groepje dieven.
Erg vervelend als je beroofd wordt. Het geeft toch een smet op je uitstapje naar Barcelona en bovendien een hoop gedoe. Aangifte doen, eventueel een noodreisdocument regelen, uw bank inlichten en noem zo maar op. Uw onbezorgde reis is meteen ten einde en dat is jammer.

Heb je plannen om naar het strand te gaan?  Ga dan naar de stranden net buiten het centrum, dus niet de stranden van Barceloneta of Villa Olympica. Zorg vooral ook dat je niets waardevols meeneemt naar het strand. Welk strand dan ook.

Dat is natuurlijk niet altijd te voorkomen. Je hebt toch vaak een telefoon en wat geld bij je. Zorg dat je je tas met waardevolle spullen altijd kunt zien, ook als je ligt. Bij voorkeur niet achter je, zoals veel mensen vaak ongemerkt doen.

Voorkom zakkenrollen. Alle praktische tips voor veiligheid in Barcelona

 • Zorg dat je geen gemakkelijk slachtoffer bent. Zie je er oplettend uit en draag je geen waardevolle spullen bij je, dan is het minder waarschijnlijk dat je slachtoffer wordt van een zakkenroller.
 • Laat alle waardevolle spullen achter in het hotel of appartement. De Spaanse wet vereist dat je altijd een identiteitsbewijs met foto bij je moet hebben. Maar een kopie van het paspoort is vaak voldoende. Maak thuis alvast een kopie van je paspoort of ID. Haal overbodige credit-cards en andere pasjes uit je portemonnee.
  Je kunt ook een foto van je paspoort of ID en eventueel andere belangrijke documenten maken. Denk aan vliegtickets, reserveringnummers van bijvoorbeeld het hotel en de huurauto. Stuur deze naar jezelf per mail óf bewaar het op een veilige andere virtuele plek.
 • Laat uw spullen op het strand niet onbewaakt. Als u op het strand gaat liggen, zorg er dan voor dat u al uw waardevolle spullen in de kluis van uw hotel achterlaat.
 • Wees op je hoede als je afgeleid wordt. Al eerder gaven wij aan hoe de zakkenrollers te werk gaan.
 • Vermijd vooral op late tijdstippen (als het donker is) donkere en afgelegen steegjes en plekken.
 • Wees op je hoede bij het in- en uitstappen in de metro, vooral wanneer het druk is.
  Sta je vlakbij de deur in de metro zorg dan dat niemand op het laatste moment (voordat de deuren sluiten) nog snel je tas of koffer kan weg pakken. Let ook goed op op stations en de luchthaven. Dit zijn de hotspots voor zakkenrollers en dieven.
 • Wees erg alert op je rugzak in de metro. Als je een rugzak hebt draag hem dan andersom met de tas voor je.
 • Stop geen waardevolle spullen in je achterzak of extra vakje van je rugzak. Laat geen ritsen/vakken open staan.
 • Leg je dure zonnebril, smartphone of portemonnee niet op je terrastafel, houdt je tas dichtbij je.
 • Als u geconfronteerd wordt met een groep die uw aandacht probeert te trekken, draai dan om en loop weg.
 • Als u iets op een kaart moet opzoeken, ga dan een café in en ga zitten in plaats van uw bestemming op straat op te zoeken.
 • Lees de voorwaarden van de reisverzekering. Zorg ervoor dat je aan de voorwaarden voldoet voordat je vertrekt (zorg dat de waarde van je spullen bekend is)

Wat te doen bij diefstal

Mocht er tóch iets gebeuren, doe dan altijd aangifte bij de politie (Mossos d´Escuadra). Dit is sowieso van belang voor je reisverzekering.
In het centrum kun je 24 uur per dag terecht bij La Rambla 43 , Telefoon: +34 93 256 2430.

Licht uw verzekeringsmaatschappij in en vraag welke documenten (zeer waarschijnlijk een proeces-verbaal) zij nodig hebben.
Licht eventueel uw bank in en blokkeer uw bankpassen en creditcards.
Bij diefstal van uw reisdocumenten, stel eventueel uw reisagent of luchtvaarmaatschappij op de hoogte.

Zorg voor een nood-identiteitsbewijs voor uw terugreis.

Voor klanten van Venga!Barcelona zullen we je altijd alle hulp bieden die nodig is. Onze contactgegevens zijn hier te vinden.

Een Barcelona reis organiseren?
Gaan we regelen!